De beste radioshows

De Gouden Radioring

Zoals de naam al doet vermoeden is de Gouden Radioring de award show voor radiomakend Nederland. Het kan een beetje vergeleken worden met de Gouden Televizier Ring of de Gouden Loeki, alleen zijn de prijzen bedoeld voor de beste tv shows en de beste reclames. Deze awards zijn alleen voor de radio. Het is een onafhankelijke uitverkiezing waarbij de beste shows en DJs beloond worden. De organisatie vindt standaard plaats door de AVROTROS. Voorheen was de show anders en heette ook anders. Het is tevens de enige show die er is in zijn soort.

De verschillende prijzen

Er worden tijdens de show verschillende prijzen uitgereikt. Deze zijn onder andere voor de beste mannelijke en vrouwelijke DJ en het beste radio programma. We zien vaak dat de laatste jaren dezelfde namen van winnaard vaker terugkomen. Dit is niet zo heel gek, een goed programma loopt vaak immers jarenlang en het is niet verwonderlijk dat het in die tijd meerdere keren in de prijzen valt.

Gouden Radioring

Dit is simpel gezegd de prijs voor het beste radio programma. Meestal wordt een programma met meerdere DJs en presentatoren gemaakt, al is er altijd wel iemand die de show runt. Deze zal normaal gesproken dan ook de felbegeerde prijs uitgereikt krijgen, maar uiteraard in de vreugde delen met de rest van zijn team. De laatste winnaar in 2017 was Gerard Ekdom met zijn show Ekdom in de ochtend. Andere genomineerden waren Rob van Someren met Somertijd en de ochtendshow van Q-music.

Zilveren Radioster

De procedure voor de Zilveren Radioster gaat eigenlijk hetzelfde als bij de Gouden Radioring. Het enige verschil is dat deze individueel wordt uitgereikt en twee keer wordt vergeven, namelijk voor de mannelijke en de vrouwelijke winnaar. Het afgelopen jaar was de prijs bij de mannen voor Gerard Ekdom die dus een dubbel pakte omdat zijn programma ook al had gewonnen. Bij de vrouwen ging de Zilveren Radioster naar Annemieke Schollaardt die een programma presenteert voor AVROTROS.

Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt op het Nederlandse Radio Gala wat in Amsterdam plaatsvindt rond het einde van het jaar. Er zijn daarvoor twee stemronden waarbij er gekozen kan worden tussen de genomineerden. Op deze manier komen de favorieten bovendrijven. Uit alle stemmen samen wordt uiteindelijk de balans opgemaakt zodat bekend kan worden gemaakt wie de winnaar of winnares is en deze zal vervolgens de prijzen krijgen uitgereikt op het Radio Gala.

ashe