De beste radioshows

De top 2000

Een jaarlijks terugkerend programma op Radio 2 is de top 2000. Vanaf kerst tot en met het moment dat het nieuwe jaar in gaat worden de beste 2000 nummers gedraaid die er ooit gemaakt zijn, volgens de luisteraars dan. Van tevoren kan men nummers kiezen tot een bepaalde datum. Vanaf het moment dat alle stemmen binnen zijn worden deze geteld waarna de lijst kan worden samengesteld.

Voor vele mensen is het ieder jaar weer een feest als de top 2000 begint. Het is in de tussentijd zeker in de Nederlandse cultuur toch een beetje bij de feestdagen gaan horen en dit is natuurlijk een knappe prestatie van radio 2. Wat het zo leuk maakt is dat er veel nummers te horen zijn die anders niet zo snel meer op de radio verschijnen. Er komt dus een soort sentiment bij kijken voor velen wat je niet zo snel in andere dingen terug zal vinden.

Top 2000 Café

Op de televisie wordt de show top 2000 Café uitgezonden op de momenten dat het op de radio ook gedraaid wordt. Dagelijks café geopend voor bezoekers die steeds in beurten naar binnen gelaten worden. De reden hiervoor is dat zoveel mogelijk mensen naar binnen kunnen in plaats van dat bepaalde mensen de hele tijd kunnen blijven. Doordat het live op televisie wordt uitgezonden maakt dit de kans natuurlijk groot dat je als bezoeker ook in beeld zal komen. Dit geeft het nog meer elan voor iedereen die een bezoekje brengt en van de goede muziek wil genieten.

Het top 2000 Café is steevast te vinden in het Nederlands Instituut voor beeld en geluid wat zich op het mediapark in Hilversum bevindt. Iedere dag doen tijdens de tv shows verslaggevers live verslag van alles wat er gebeurd. Er worden artiesten en bekende Nederlanders uitgenodigd die allemaal aan bod komen. Er wordt over de muziek gesproken en de gasten kunnen van een hapje en een drankje genieten wat het weer een huiselijke sfeer mee geeft. Het café is nagenoeg de hele dag geopend, alleen in de nacht gaat het een paar uur dicht zodat er opgeruim en schoongemaakt kan worden. Op eerste Kerstdag is de opening iets later en op oudejaarsavond kun je er alleen terecht na een bepaalde tijd als je dit van tevoren besproken hebt.

Hoge noteringen in de Top 2000

Sommige nummers zie je ieder jaar weer terug in de top van de lijst. Zo staat Queen standaard hoog met Bohemian Rhapsody. Ook the Eagles doen het altijd weer goed met Hotel California. De hoogste Nederlandse notering in de lijst is meestal een nummer van Boudewijn de Groot. Dit heeft zelfs een keer helmaal bovenaan gestaan in de lijst der lijsten.

ashe