Uncategorized

Zo richt je je eigen radiostation op

Vroeger had het nogal wat voeten in de aarde om zelf een radiostation te beginnen, maar tegenwoordig is dit een stuk makkelijk te realiseren. Het vraagt niet langer oneindig veel daadkracht en doorzettingsvermogen; wel moet je weten waar je moet beginnen en waar je op moet letten, maar voor je het door hebt, ben je er klaar voor om on air te gaan!

Technologie

Het opzetten van je eigen radiostation is nog nooit zo makkelijk geweest, en dat hebben we allemaal te danken aan de nieuwste technologische ontwikkelingen van dit digitale tijdperk waarin we leven. Zoals menig dj ons ook heeft laten zien tijdens een lockdown of quarantaine plicht, kun je zelfs een radioprogramma opnemen vanuit je slaapkamer. Je hebt natuurlijk wel het één en ander nodig, maar blijf lezen en je bent zo op de hoogte!

Kamer met vloerkleed

Allereerst kies je de plek uit waar je je radiostation gaat installeren. Dit wordt de ruimte waar je gaat opnemen en uitzenden, dus sta even goed stil bij eventuele achtergrond geluiden. Dit kan namelijk storende ruis geven voor je luisteraars. Zorg daarnaast ook voor een kelim vloerkleed op de grond. Het vloerkleed de geluiden in de ruimte dempen zodat je geen galm in je opnames krijgt, en de kelimstijl kan een prikkelende werking hebben op je, waardoor je extra creativiteit kunt inzetten in je radioshow.

Juiste apparatuur

Je hebt natuurlijk apparatuur nodig, en dat is wel echt een onmisbaar gegeven. Deze stap kun je dus ook zeker niet overslaan. Gelukkig is de kans groot dat je het meeste hiervan al gewoon in huis hebt. Dit is wat je nodig hebt:

  • Een goedwerkende computer of laptop
  • Een snelle internetverbinding die betrouwbaar is
  • Een microfoon van redelijke kwaliteit

Huh, is dat alles? Ja zeker, dat is alles. Al het andere dat je nodig hebt, kun je eigenlijk gewoon online doen of anders met behulp van downloadbare software realiseren. Van jingles opnemen tot het afstellen van geluid.

Open online je radiostation

Je hoeft niet meer met een schip op de Noordzee golflengtes te kapen om te beginnen met je eigen radioprogramma. Alles wordt online geregeld en je hoeft je alleen maar bij de juiste server aan te sluiten waar de technische aspecten voor je radiozender allemaal geregeld worden. Ga jij maar vast bedenken wat het onderwerp van je eerste show gaat zijn.

Luisteraars

Nu nog mensen die naar je luisteren wanneer je on air gaat. Zorg dat je vindbaar bent voor luisteraars door je zichtbaarheid te vergroten. Vermeld je radiostation op diverse verzamelwebsites voor internetradio. Ga voor meer exposure op social media en vraag je luisteraars om jouw station aan te raden aan vrienden en collega’s.

ashe