Nederlandse Radio

Het glazen huis

Ieder jaar weer is het een waar fenomeen. De week voor kerst zijn er een aantal DJ’s van radiozender 3FM die bijna een week lang plaats nemen in het zogenoemde Glazen Huis. De bedoeling hiervan is om geld in te zamelen voor een vooraf gekozen goed doel wat ieder jaar weer anders is. Daarnaast is het ook een mooie mogelijkheid om een maatschappelijke boodschap over te brengen en probeert de radiozender op deze manier voor wat meer verbroedering te zorgen in de samenleving die soms steeds harder lijkt te worden.

Overal door het hele land worden er door verenigingen, organisaties, scholen en andere instanties acties gehouden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request, zoals de actie in het Glazen Huis officieel heet. Dit gebeurd steeds massaler en vrij vaak wordt het bedrag van het jaar daarvoor weer dik doorbroken. Ook lijkt het erop dat er jaarlijks weer meer ludieke acties komen waardoor iedereen verbaasd wordt. De DJ’s die in het huis plaatsnemen zijn bijna altijd in een andere samenstelling. We zien het wel voorkomen dat een DJ meerdere malen aan de actie deelneemt.

Voordat Giel Beelen bijvoorbeeld van 3FM naar Radio Veronica vertrok deed hij meerdere malen mee aan Serious Request. Hij wordt dan ook een beetje gezien als de DJ der DJs’ als het op het Glazen Huis aankomt. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat de radio makers die meedoen vanaf het moment dat ze naar binnen gaan niet meer eten tot aan het einde van de actie wanneer zij naar buiten komen. Men zit dus bijna een week als het ware opgesloten terwijl het verboden te eten is. Er wordt 24 uur per dag afgewisseld om radio te maken wat het extra zwaar maakt voor de deelnemers. Het huis wordt steeds op een andere locatie geplaats maar wel bijna steevast in een vrij grote stad. Meestal wordt het neergezet op een plein of dergelijke plaats waar veel mensen zich tegelijkertijd voor het Glazen Huis kunnen verzamelen. Er is een brievenbus aanwezig waar iedereen direct contante donaties kan doen of enveloppen naar binnen kan gooien.

Steeds zie je dat deze actie op meerdere manieren mensen verbroederd. Rond deze tijd van het jaar is alles versierd voor de feestdagen en is het over het algemeen iets kouder buiten. Dit zorgt ervoor dat de actie nog meer sfeer met zich meebrengt. Overal om en rond Serious Request zie je dat er een knusse sfeer hangt. Ook op televisie wordt er bijna non-stop verslag gedaan van de actie zodat je thuis ook makkelijk mee kunt kijken in het geval je niet in de gelegenheid bent er live bij te zijn. Zo kan iedereen mee genieten van deze actie.

ashe