Uncategorized

Ontwikkeling van de radio in een vogelvlucht

De radio bestaat al sinds de 19de eeuw maar pas in de 20de eeuw werd het gewoon dat mensen thuis een radio hadden. In Nederland kwam het eerste radioprogramma in 1919 in de lucht.

De radio’s waren grote apparaten die een prominente plek in de huiskamer innamen. De elektronica werd beschermd door een houten behuizing. Door middel van grote draaiknoppen kon men de juiste frequentie opzoeken. Deze afstelling vergde geduld. Heel langzaam kwam, door het gekraak heen, steeds duidelijker geluid naarmate men dichter bij het juiste kanaal kwam.

Het hele gezin, en soms ook buren of kennissen die geen radio hadden, verzamelden zich om de radio heen. De voornaamste functie van de radio was het verspreiden van het nieuws.

In de loop van de jaren werd de radio compacter en kwamen er draagbare radio’s en autoradio’s. Daarmee konden mensen ook onderweg naar het nieuws en muziek luisteren zolang ze binnen het bereik van de frequentie waren.

Naarmate de technologie zich verfijnde, werden de apparaten steeds kleiner. In de huiskamers werden de houten radiokasten vervangen door stereotorens, waarin een radio gecombineerd werd met een cassettespeler en een platenspeler. Naast het nieuws werd er vooral veel muziek uitgezonden. Daarnaast kwamen er spelprogramma’s en informatieve programma’s op de radio.

Dj’s van de radio omroepen kregen naamsbekendheid via hun stem. Luisteraars ontwikkelden voorkeuren voor bepaalde zenders en de radiomakers stemden hun programma’s af op de verschillende doelgroepen. Zo ontstond er een variëteit aan radiozenders met ieder hun eigen imago.

Tegenwoordig is er geen radio apparaat meer nodig om naar een radiozender te luisteren. Via internet is het mogelijk om overal de zenders te ontvangen. Het gekraak van een onduidelijke ontvangst is hiermee nostalgie geworden. Uiteraard hangt de helderheid van het geluid af van de internetverbinding en de kwaliteit van je digitale apparaat. Telefoons, iPads en computers kun je bij een webwinkel als https://mresell.nl/ gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Een groot voordeel van de digitale radio is dat je nu overal ter wereld naar je favoriete radiozenders kunt luisteren. Voorheen was het alleen mogelijk om naar de regionale en de landelijke radio te luisteren. Het bereik hing af van de sterkte van de radiogolven die de zender gebruikte. Dit is nog steeds zo bij het gebruik van gewone autoradio’s. Naar mate de afstand tot de zendmast groter wordt, wordt het signaal zwakker tot het uiteindelijk wegvalt. In de westerse wereld is dit gemakkelijk op te lossen door ook in de auto via je telefoon met internetverbinding naar de radio te luisteren. Vrijwel alle autoradio’s hebben een USB-aansluiting waar je met een kabel de mobiele telefoon op aan kunt sluiten. Alleen in heel erg afgelegen gebieden valt ook het internet signaal weg. Mensen die ver van de bewoonde wereld wonen kunnen dit probleem oplossen door een satellietschotel.

ashe